Sunday, December 25, 2011

Kisah Di Sebalik 26 Disember.

Di dalam sebuah bilik conference, terdapat beberapa orang terkenal yang tarikh lahir mereka pada hari yang sama. Mereka sedang berdebat siapa yang patut mendapat pengiktirafan sebagai orang paling cool yang lahir pada tarikh ini. Masing-masing menyuarakan kehebatan sendiri kerana ingin persetujuan dari semua orang dalam bilik itu.

~~~

Mao Zedong: Sebagai pencetus revolusi di negeri China, dan juga orang yang mengenalkan komunisme di China, saya amat merasakan diri saya patut diberi pengiktirafan sebagai orang paling 'cool' dilahirkan pada tarikh 26 Disember.

Lars Ulrich: Blah ar lu, orang tua. Lu dah mati, entah macam mana boleh hidup balik, lepas tu ada dalam bilik conference ni. Kalau lu orang nak tau, sebagai drummer untuk band Metallica, gua la yang buat muzik band kami terkenal. Kalau tak pasal gua ketuk-ketuk drum tu, muzik Metallica mesti tak terkenal. Gua la yang paling cool!

Jared Leto: Weh, Metallica dah lapuk! Mana ada bebudak dengar lagu Metallica sekarang. Kau tengok macam aku ni. Dulu aku berlakon, banyak gak movie yang aku berlakon, lepas tu aku tukar bidang dalam muzik. Band aku, 30 Seconds To Mars, famous giler kot sekarang. Semua orang dengar. Lagu pun best. Dah la aku handsome, jadi duta minyak wangi Hugo Boss lagi. So, aku la yang paling cool.

Chris Daughtry: Eleh, korang yang main muzik ni tak berbakat sangat pun. Korang tengok aku ni. Dulu, aku masuk American Idol kononnya nak menang duit. Tapi aku tak sampai finals pun. Bila dah keluar, aku lagi banyakkan hasil lagu dari juara. Dorang nampak bakat aku yang terpendam ni. So, aku la paling cool, kan?

Shun Oguri: Hoi, hoi, hoi!! Korang tak sedar ke aku ada kat sini? Korang ingat tak watak aku bawak dalam filem Crows Zero tu, Takiya Genji? Korang tengok tak aku belasah berapa ratus orang dan menang gak? Aku ni gangster bai! Kalau korang tak nak kena belasah, baik bagi aku jadi paling cool.


Hugo Lloris: Kecoh ar korang ni. Ada band la, pelakon la. Aku ni pemain bola. Bola sepak memang sah satu dunia tengok kan. Lagi-lagi aku ni goal keeper France, pasukan negara paling hebat kat dunia. Tau la France dah lama tak menang apa-apa, tapi tu sebab defence aku bodoh. Aku ni yang power. Banyak club bola sepak nak kat aku tau! Siap offer gaji berjuta-juta lagi. So, aku la paling cool.


Aaron Ramsey: Waklu! Kau tu goal keeper je. Aku ni main midfiled, lagi susah. Kat Arsenal tu, aku la yang banyak tolong midfield bila menyerang. Van Persie tu dapat banyak gol sebab aku assist tau. Korang tengok la Arsenal menang piala musim ni. Mesti sebab aku yang banyak tolong. Aku yang bakal bawak Arsenal jadi juara. Aku la paling cool!


~~~~

Sedang mereka hangat menceritakan kehebatan masing-masing, muncul seorang pemuda yang tak terkenal pun. Dia terus mengatakan sesuatu.

Jordy Shah: Dah, tak payah kecoh la korang ni. Korang semua menumpang blog aku je sekarang ni. Skrip ayat korang ni pun aku gak yang tulis. Kalau tak pasal aku, korang tak berdebat pun nak pilih siapa paling cool. Aku yang buat korang cool sekarang ni. So, memang terbukti la aku paling cool.


~~~


Mendengar kata-kata pemuda tu, semua yang berada dalam bilik conference tu senyap dan memperakui kenyataan dari pemuda tu. Jadi, sebulat suara, mereka mengiktiraf JORDY SHAH sebagai orang paling cool yang lahir pada tarikh 26 Disember. Tamat pertelingkahan.


Namun, secara tiba-tiba, ada tsunami yang besar datang melanda dan bersedia untuk menghanyutkan semua yang berada di situ. Oh, ya tak ya. Tsunami pada tahun 2004 tu muncul pada 26 Disember gak. Jadi, mereka pun memohon maaf kepada tsunami itu sebab terlupa. (Padahal takut hanyut je). Tsunami pun gelak dan berkata:

Tsunami: Haa, tau pun takut. Amacam? Cool tak aku? Hahaha.



Terima kasih kepad semua yang wish untuk hari jadi aku. Semoga korang semua diberkati Allah juga, dan semoga korang semua murah rezeki juga. Dan Selamat Tahun Baru kepada semua. :)

Wednesday, November 30, 2011

My December

Sudah tiba masa yang paling dinanti-nantikan oleh semua orang.

Bulan Disember. 

Bulan kedua belas.

Bulan yang istimewa.

Kenapa ia istimewa? Ada beberapa sebab ia bulan yang istimewa.

1. Bulan terakhir dalam setahun. Waktu-waktu ni la korang mula muhasabah diri sepanjang tahun, kira kewangan, merancang nak buat apa tahun depan, cari kerja lain menjelang tahun baru ni sebab tak puas hati dengan majikan yang lebih hensem dan banyak duit. 

2. Cuti sekolah. Memandangkan budak-budak tengah cuti sekolah, waktu-waktu begini la orang bawak anak-anak pergi bercuti sebelum mereka kembali merengek tak nak pergi sekolah pada bulan Januari nanti. Masa beginilah para pekerja minta cuti dari bos sebab nak bawak anak-anak bercuti. Yang bujang senang pun minta cuti, menipu bos kononnya nak pergi bawak anak bercuti. Bos tu pun bagi jela cuti, memandangkan si bujang tu memperdaya bos dengan imej kemas dan bermisai tebal di tempat kerja.

3. Promosi. Kalau ada yang malas nak pergi berjalan-jalan, dorang akan bawak sekeluarga pergi membeli-belah. Year End Sale kan sekarang. Hujung minggu je, mesti sesak pusat membeli-belah ternama di sekitar kawasan Lembah Kelang ni, dipenuhi golongan-golongan makcik, pakcik, kanak-kanak, remaja, pelancong asing, pendatang asing, dan juga golongan tak dikenal pasti jantinanya. Keluar dari kedai, adalah beg tangan baru di tangan makcik, dompet baru di tangan pakcik, beg sekolah baru di tangan kanak-kanak, kekasih baru di sisi remaja (boleh beli ke?), buah tangan baru di tangan pelancong, lesen permit baru di tangan pendatang asing, dan pakaian dalam baru untuk golongan terkahir yang aku sebut tadi.......

4. Perayaan. Bagi yang beragama Kristian, Hari Natal atau Keris Mas pada 25 Disember, adalah perayaan paling besar bagi mereka. Mereka sekeluarga bersama sanak saudara berkumpul pada malam sebelum Krismas, menjamu selera, luangkan masa, borak-borak, dan tengok TV kalau ada tayangan menarik. Keesokan paginya, kanak-kanak buka hadiah yang terletak di bawah pokok Krismas (versi plastik jika di Malaysia). Jika di negara lain, kanak-kanak akan terpedaya dengan kata ibubapa mereka kononnya Santa Claus yang meletak hadiah itu bawah pokok. Jika di Malaysia pula, kanak-kanak takkan terpedaya dengan kata itu, kerana mereka pun tahu Santa Claus akan berpeluh sekolam jika datang ke Malaysia dalam cuaca yang panas terik ni, memandangkan Santa pakai jaket tebal untuk musim sejuk. Di sini juga tiada rusa salji nak tarik kereta sorong Santa tu, sebab di Malaysia ada kancil je. Syabas, kanak-kanak Malaysia. Anda semua memang bijak.


" Kalau aku datang Malaysia, aku nak relax kat Langkawi je. Malas nak bagi hadiah. Ho ho ho! "



5. Kelahiran. Ya, kelahiran seorang lelaki yang macho, cool, comel, steady, kreatif, berinovasi, bergaya, poyo, bijak, bersahaja, dan macam-macam lagi sifat yang terpuji dan keji. Apa-apa pun, kalau takde dia, takdela blog ni wujud. Memang respected la mamat tu. Salute!

(Okay, bukan hari ni ye. 26 haribulan nanti. Boleh la korang mula fikir hadiah apa nak bagi aku nanti.)


Jadi, pada bulan yang istimewa ni, aku ucapkan selamat bercuti kepada yang tengah cuti, dan semoga berjaya kepada mereka yang sedang mengusahakan sesuatu. Semoga bulan Disember ni menjadi bermakna untuk korang semua. Salam.

Tuesday, November 22, 2011

Back from the Dead

Sedar tak sedar. (aku sedar sebenarnya)
Dah 6 bulan aku tak update blog ni. (ya, aku masih sedar)
Balik-balik dah bersawang blog aku ni. (dah nama pun laman sesawang, bodo)
Dan dah bertambah followers aku, walaupun tak kenal. (bajet hot la tu.. tak pun)

Eh, kau ni siapa ha bercakap dalam bracket? Menyampuk lak aku tengah cakap.
(aku blog kau ni la.. kau main blah je 6 bulan tinggalkan aku. nafkah batin pun kau lupa kan? sial!!)

Oh, kau marah-marah aku ye. Jangan sampai aku tekan butang Sign Out tu dan datang balik lagi 6 bulan.
(no no no! please jangan! ampun, tuan. ampun...)

Ampun, tuan. Please, jangan tinggalkan aku lagi...


Mengada-ngada gak blog aku ni. Merajuk macam datang bulan lak. Baru 6 bulan aku tak update. Bukannya aku delete pun blog ni.

Selamat datang kepada followers baru, dan yang masih setia. Sihat semua? Maaf kerana mengabaikan Orkestra Hidup ni. Kehidupan aku sibuk sepanjang 6 bulan tu. Ni pun aku curi-curi masa sket. Harap-harap lepas ni aku rajin sket la update blog ni. Dah masuk alam bekerja tetap nanti, lagi takde masa kan.

Pertama sekali, tahniah diucapkan kepada skuad muda Harimau Malaya kerana merangkul emas dalam bola sepak Sukan SEA semalam. Match yang sengit, tapi kita menang juga akhirnya. Harap-harap tiada permusuhan berterusan antara kita dan Indonesia. Adat sukan ada kalah dan menang kan.

Auumm!! Auumm!!


So, aku boleh post pendek je kali ni. Lain kali aku bantai post merapu panjang-panjang.

Sebelum aku undur diri, ada satu perkara aku nak korang buat dulu.

Sila tengok gadis comel di bawah ini.






Haa, korang nampak kan tarikh lahir dia tu? Hari ni kan?
Jadi, kepada yang friends dengan beliau, jangan lupa wish birthday. Kepada yang bukan friends, kalau rasa macam malu nak add friends dengan dia semata-mata nak wish, (atau malu nak add sebab boyfriend dia pun hensem), bagi ucapan kat sini pun boleh. Dia pasti menghargai ucapan korang.


Tunggu apa lagi? CEPAT LA WISH!!

Adios. See ya all next time.

Wednesday, May 25, 2011

Aku Pernah Berada di Sini

Sebelum aku pulang ke kampung halaman iaitu Bandar Baru Bangi pada petang 26hb Mei ini, aku ingin perkenalkan diri aku dulu. Mungkin ada yang tak kenal aku lagi. Jadi, sini korang akan tahu aku siapa.

Nama aku Shahridzal Aizat bin Shahrum.

Lahir pada tarikh sama tsunami melanda teruk, tapi pada tahun 1989.

Tinggi aku sekadar cukup tangan aku menyentuh kipas di DPP Perwaja. Kalau tinggi sangat, boleh terputus tangan aku ni menggeliat bila bangun pagi.

Berat aku berubah-ubah. Kadang-kadang seberat 6 guni beras, kadang-kadang tambah 2 kilogram lagi, kadang-kadang tolak 2 kilogram pula.

Nombor matrik aku 129892. Mengambil jurusan Sains Pemutusan dengan Pujian. Menginap di DPP Perwaja. Pelajar semester terakhir, iaitu semester 6.

~
~

(Dan, timbul beberapa persoalan yang bermain di fikiran pembaca.)

" Awak ni hensem tak? "

- Kau tengok sendiri la gambar aku kat Facebook tu. Cari nama aku.

" Kau duduk Perwaja. Budak Palapes ke? "

- Tak, aku tak suka makan kek lapis. Aku duk Perwaja dari sem 2. Sebelum tu duk DPP MISC masa sem 1.

" Pointer awak ok? "

- Kau nak sumbangkan sedikit pointer kau kat aku ke?

" Hobi kau? "

- Main gitar dan bass, online, tengok movie.

" Main sukan apa? "

- Aku saja-saja main. Tak mewakili pasukan. Futsal, bola tampar, bowling.

" Kalau saya nak belanja, awak suka makan apa "

- Kalau kau boleh belanja aku nasi ayam dengan milo ais, konfem aku menangis bersyukur.

" Rajin clubbing tak? "

- Clubbing?

" Maksud saya, aktif dalam club atau persatuan tak? "

- Kau cakap biar betul bahasa tu. Aku luku kang. Aku aktif dengan kelab QUSAC, Kelab Motor Perwaja (sekarang Kelab Permotoran BSN). Jawatan aku tak perlu la korang tahu. Sebab takde pun. Lagi satu, aku main music dengan band aku, Rockestra.Dorang ni gempak. Silalah sokong mereka.

" Apa yang buat kau unik kat UUM ni? "

- Aku tahu takde orang yang lebih comel macam aku.

" (-.-') "

- Main-main jela. Kau pernah nampak kereta ala-ala kancil warna hijau dan steering belah kiri tu? Nombor plate BFH 5522. Haa, tu kereta aku. Lepas ni jangan korang rindu-rindu lak tak nampak kereta tu lalu-lalang dalam UUM ni.

" Member-member rapat kau siapa? "

- Kalau kau tak kenal, tak kisah la. Dorang ni tiada penggantinya. The best, the coolest, and the craziest bunch of guys and girls that I've met. Nasib baik aku takde nombor ambulans hospital bahagia.

" Awak dah ada girlfriend ke? "

- Lisa Surihani

" Haha. Kelakar la awak ni. So, awak ni single lagi ye? "

- Betul la aku cakap tadi. Girlfriend aku macam Lisa Surihani. Bukan Lisa yang betul tu. Kawan-kawan panggil dia Lisa Bizmath @ Lisa Surirumah.

" Bila kau blah nanti, apa yang kau terkenangkan dalam UUM ni? "

- Susah aku nak ceritakan. Tapi aku ringkaskan je. Setiap detik bersama kawan-kawan aku di sini. Semuanya special bagi aku.

" Ang 3 taun dah duk sini, boleh cakap Kedah dak? "

- Ang perlekeh aku ka? Tabuh pungkuq ang satg baru tau.

" Awak rindu tak hidup di UUM ni nanti? "

- Gila ke tak rindu? Aku takut aku menangis je saat aku keluar dari gate UUM ni nanti. Banyak kenangan best dan tak boleh dilupakan.

" Ada apa-apa pesanan terakhir? "

- Aku nak pesan burger daging cheese satu........ Okay, main-main je.

PESANAN TERAKHIR:

Kepada rakan-rakan Sains Pemutusan, semoga berjaya mengharungi praktikal nanti. Kalau ada yang terasa dengan aku, minta maaf la. Kalau ada yang pernah sekelas dengan aku, jangan rindu-rindu kelibat aku dalam kelas ye. Jumpa lagi bila nak hantar report praktikal.

Kepada junior-junior di DPP Perwaja, semoga korang teruskan perjuangan dan capai impian masing-masing. Kalau ada yang terasa dengan aku sebelum ni, tergurau kasar, terkasar bahasa, aku minta maaf. Terus mengharumkan nama Perwaja, DPP Terbaik.

Kepada junior-junior QUSAC, belajar rajin-rajin dan teruskan perjuangan. Jangan stress sangat sebab fakulti kita memang susah subjeknya. Enjoy your studies, jangan biarkan ia membebankan anda.

Dan akhir sekali, Buat kawan-kawanku, yang rapat dan selalu berada dengan aku sejak sem 1, aku nak mintak maaf jika sepanjang perkenalan kita aku ada buat salah dan silap. Aku manusia yang lemah juga. Jika ada yang terguris hati, maafkan aku sebab aku tak pernah terniat buat camtu. Terima kasih sebab buat hidup di UUM ni satu yang bermakna, seronok. dan tak terganti nilainya. You guys are the best.

Love you all.



The Ladies of Biz Math

Bakal Saintis











Pranksters




























Nostalgia Sem 1
















Serbu kuala Perlis

Sem 4 BBQ

Ramai-ramai pakai smart














Band Rockestra

Metakustika

Qusac Family

KLK Pancaragam

Sukarelawan Banjir

BBQ Sem 6

Geng Melompat

Nanolensa punya geng

BSN Motoring Club



- THANKS FOR THE MEMORIES -

Saturday, May 21, 2011

Breakfast

Perasaan seronok bila pagi-pagi buta dah bangun, ataupun tak tidur lagi, dan pergi mencari makan. Pukul 5 adalah waktu afdhal untuk memulakan pencarian sarapan. Aroma wangi nasi lemak Kampung Darat bermain dalam minda, kelazatan ayam goreng membuai nafsu pemakanan yang liar, kemasyukan milo ais menusuk kalbu walaupun sekadar bayangan sejenak.

Itulah yang menyebabkan segelintir pelajar-pelajar di Sintok ini sanggup berjaga malam dan menunggu tibanya waktu pagi untuk menjamahi keenakan sarapan pagi masakan orang Melayu ini. Kaum Melayu, Cina, malah India sekali, turut berpusur mengejar destinasi itu. Kerana di situlah definisi makanan dapat menyatukan kepelbagaian kaum negara kita.

Sarapan orang kita


Masalahnya, pagi tadi tak buka pun kedai nasi lemak tu. Hampeh! Ptuih! Sialan! Spoil je mood aku pagi-pagi camni. Tak pasal-pasal makan roti canai kat Seven Star je.

Okay, gua nak tidur lak. Hati panas ni derr.. PANAS!!!

ZzzZzZzzzZzzz...

Sunday, May 15, 2011

Ternyata (Part 2)

Cerita ini adalah kesinambungan dari Ternyata (Part 1) yang aku tulis pada semester lepas. Ya, mesti ramai yang ternantikan Part 2 ni kan. Sorry kepada mereka yang kena tunggu lama. Aku sibuk sepanjang sem ni dan hampir kecebisan idea. Hehe. Okay, enjoy Part 2 ni.


Owh, kalau ni kali pertama baca blog ni dan tak tahu cerita Part 1, tekan link di sini. Di sini! DI SINI!!!

~
~
~
~

Gadis yang berada di depan matanya seperti pernah dia nampak sebelum ni. Dia cuba menyingkap memorinya dalam masa 2 saat itu untuk memastikan siapa gadis yang dia sedang membantu itu. Situasi sekarang, dalam hujan lebat dan berteduh di bawah payung, seperti mimpi yang dia alami pada pagi tadi semasa tidur.

Dah sampai 2 saat, memorinya masih tak dapat membantu. Gadis itu yang menegur dulu.

" Eh, Abang Mike! Ingatkan siapa tadi datang tolong Ina ni. "

' Oh. Ina, sepupu aku kat kampung. Patut la macam pernah nampak, ' Mike berkata dalam hatinya. Mimik muka Mike seperti kecewa kerana bukan apa yang diharapkan. Namun, dia buat-buat mesra dengan sepupunya yang bermata juling itu.

" Laa, Ina ke? Ina buat apa kat sini? Maklang kat kampung sihat? "

" Ina datang bandar ni tolong hantar barang je, buat delivery. Ina kerja dengan kedai kuih bahulu Makcik Kiah. Mak sihat je kat kampung. Ina datang pejabat TM ni nak bayar bil broadband kat kampung. "


" Huh? Kat kampung dah ada broadband? "


" Ada la. Opah siap ada Facebook lagi. Tapi bukan dia yang buat la. Anak jiran sebelah buat, siap letak gambar Maya Karin sebagai profile picture. "

' Opah memang cun pun. Sesuai sangat la, ' Mike berkata dalam hati. Sekarang, memandangkan kampung dah ada broadband, baru dia terasa rajin sikit nak balik kampung, boleh guna free.

Selepas berbual sekejap, Ina pun beredar kerana ingin membuat delivery lain. Mike pun mengingatkan sepupunya supaya berjaga-jaga bila berjalan. Dah la mata juling, tengok jalan pun tak betul.

~
~
~
~

Mike sampai di rumah sewa bersama kawan-kawannya. Joe tengah syok tengok TV, Dino pulak tengah masak di dapur. Nampak rajin sangat dia bekerja di dapur, seperti ingin menyiapkan makan malam yang sedap. Bila Mike datang menjenguk, dia nampak telur goreng sebiji saja dalam wok memasak tu. Hampeh...

" Kau bayar tak bil TM tadi? ", Joe bertanya kepada Mike.


" Tak sempat tadi. Ramai sangat kat kaunter, pejabat pun nak tutup. Esok jela. ", Mike menjawab.

" Okay. Simpan bil tu, jangan bagi hilang,
" Joe mengingatkan.

Mike terus menggelabah bila mendengar kata Joe tu. Dia mencari-cari bil itu dalam kocek seluar dan jaketnya. Tiada. Dia tercicir bil tu dalam hujan tadi agaknya. Namun, dia membuat muka tenang, dan perlahan-lahan melangkah keluar pintu, tidak mahu kantoi dengan kawan-kawannya. Bila dah keluar pintu rumah, Dino mengesyaki apa yang berlaku dan menjerit dari dalam rumah.

" Woi, kau tercicir ke bil tu?! Bodoh! "

Tanpa melengah masa, Mike terus menghidupkan motornya dan berkejar ke pejabat TM tadi.

~
~
~
~

Mike pun bergegas turun dari motornya dan mencari di mana bil TM yang tercicir tadi. Penat dia menyelongkar tong sampah, takut dibuang dek orang, sampai ada orang melalu di kawasan itu memanggilnya 'Mat Gian' kerana mencari barang dalam tong sampah. Tiada juga, cuma kulit pisang yang Ina terpijak tadi je yang dia jumpa. Dia teruskan mencari di kawasan parking motor. Akhirnya, dia jumpa bil tu. Tersepit bawah tayar sebuah motorsikal. Bil tu sudah remuk kotor. Dengan hati yang pasrah, dia ambil bil tu.

Hari pun masih mendung, dan kelihatan seperti akan hujan lagi. Mike pergi ke motorsikalnya dan hendak beredar dari situ. Dia memulas kunci, dan memijak starter enjin. Sekali pijak, tak hidup. Sekali lagi, tak hidup juga. Dia teruskan cubaan untuk menghidupkan enjin motor. Tiada hasil jua.

Awan yang berat pun menitiskan hujan dengan lebatnya. Mike masih terduduk atas motor yang tak boleh hidup tu. Jelas sekali mukanya menunjuk rasa kecewa dengan nasibnya hari ini. Malang dari pagi sampai ke petang tak sudah. Dalam keadaan basah kuyup tu, dia lari dan berlindung di bawah hentian bas yang kosong.

Mike merenung ke jalan, menantikan jika ada bas yang akan melalui situ. Dalam hujan yang lebat itu, pemandangan agak sukar dan tidak kelihatan banyak kenderaan atas jalan. Dia tetap menunggu.

~
~
~

Dari belah kanan hentian bas itu, muncul satu bayangan berlari ke arah hentian itu. Kelihatan seorang perempuan berjaket merah berlari ketakutan, seperti dikejar oleh sesuatu atau seseorang. Mike bingkas bangun dan ingin membantu. Gadis itu berlari ke dalam hentian bas itu dan terus memeluk Mike.

' Erk, macam cerita Hindustan pun ada gak ni, ' Mike bermonolog dalaman. Tapi dia mula sedar sesuatu. Situasi ini sama macam mimpinya pagi tadi. Lebih serupa dengan senario bersama sepupunya Ina tadi.

Gadis itu menggigil kesejukan, lantas memeluk erat tubuh Mike. Terdengar juga bunyi esakan, seperti menangis ketakutan. Rambutnya yang panjang basah, menutup wajahnya. Mike teringat ini seperti dalam mimpinya. Mata gadis dalam mimpinya memang kemerahan, seperti bergaduh dengan seseorang. Mike pun memberanikan diri bertanya kepada gadis itu.

" Awak tak mengapa? Kenapa awak menangis? Ada masalah ke? "


Gadis itu hanya memandang wajah Mike, menikmati berada dalam pelukannya. Mike cuba menahan nafsu dalam dirinya yang membuak. Dia tidak berniat buruk pun kepada gadis itu, hanya ingin membantu. Namun, gadis itu masih memeluk erat, merapatkan wajah mereka berdua. Dan, tanpa diduga oleh Mike, gadis itu menciumnya ala-ala Hollywood.

' Yes! Sepanjang hari ni malang, akhirnya ada gak nasib baik untuk aku, ' Mike berkata dalam hatinya. Dia tergamam dengan tindakan gadis itu, namun dia layan saja ciuman itu.

Seperti hilang dalam masa, lena dalam kucupan, Mike tidak menyedari kehadiran seorang lelaki berbadan tegap dalam hentian bas itu. Tanpa disedarinya, badannya ditolak ke belakang dengan kuatnya, sehingga terjatuh ke lantai. Gadis itu pula menjerit kesakitan, rambutnya ditarik oleh lelaki tadi. Mungkin fikiran Mike terganggu semasa badannya melayang ke belakang, tapi suara gadis itu seperti ada kelainan.

" Kau lari dari aku, kau ingat aku tak boleh kejar? Ni siapa, boyfriend kau? Ke mangsa baru kau? " lelaki tu berkata dengan nada marah. Mike mengagak lelaki ini yang membuat gadis itu menangis. Dia tidak tahan dengan kekerasan terhadap wanita, dan cuba berlagak hero.

" Encik, jangan apa-apakan dia. Kalau tak, saya telefon polis. Biarpun dia ada buat salah dengan encik, tak perlu sampai mengguna kekerasan. Dia seorang wanita, jangan jadi lelaki dayus! "


Lelaki itu memandang Mike dengan muka tak puas hati. Mungkin kerana dia terkejut dengan keberanian Mike, ataupun marah kerana Mike memasuk campur urusannya. Mike pula tersenyum bangga melihat gadis itu, bangga dapat menjadi hero sekejap.


Tapi memang sekejap saja.


" Woi, budak! Kalau wanita, memang aku tak buat macam ni. Takde aku nak pukul dia atau kejar dia sampai ke sini. Masalahnya, ni bukan wanita, bodoh! "


Tergamam. Itu saja reaksi muka Mike mendengar penjelasan brother tu.

" Ni bapuk Siam yang aku bawak masuk. Dia curi duit aku lepas tu lari. Dia ingat dia boleh lari jauh? Tengok, sekarang aku dah jumpa dia balik. Kau tak percaya, nah aku tunjukkan! "

Lelaki itu menarik kepala gadis itu, menunjukkan lehernya. Dari kedudukan Mike, jelas ternampak halkum pada tengkuk gadis.... err... bapuk itu. Mike menghentuk kepalanya ke lantai, dengan perasaan bercampur. Terasa bodoh, dan geli juga ada.

" Suka sangat la kau cium lelaki ye. Apa-apa pun, terima kasih la tolong layan dia ni jap. Dah, sini kau! ", lelaki itu menarik bapuk itu. Terdengar juga rintihan bapuk itu meminta dilepaskan.

" No, sar. Plis, don hurt me. Let me go! Let me go! " dalam Bahasa Inggeris loghat Thai, dengan suara lelaki yang lembut tapi garau.

Ini membuat Mike menghentak kepalanya dengan lebih kuat....

~
~
~
~

Jadi, itulah kisah Mike pada hari yang penuh tragis itu. TERNYATA hari yang malang baginya, yang tidak terduga.

Mike pulang ke rumah malam itu dan menghabiskan sebekas ubat gigi, sebotol listerine, dan mandi selama sejam kerana teringatkan peristiwa bersama bapuk itu.

Joe dan Dino pula tidak habis membahan Mike pada malam itu.

Kesian..


Sekian.. Harap korang tak marah ending macam ni. Muahaha! ;)

Saturday, April 2, 2011

Raja Muamalat 2011



Assalamualaikum, dan salam sejahtera kepada tuan-tuan dan puan-puan semua. Selamat kembali ke majlis pertabalan Raja Muamalat bagi tahun 2011. Berlainan dengan majlis pada tahun sebelumnya yang berlangsung pada akhir tahun, tahun 2011 ini terpaksa dilangsungkan awal sedikit kerana saya sebagai Pemegang Cop Mohor Diraja bakal bersara pada penghujung bulan Mei kelak. Mungkin majlis ini akan diteruskan selepas saya melantik pengganti baru yang berwibawa.

Sebelum kita bermula, ingin saya perjelaskan bahawa saya tidak layak bertanding, meskipun ramai dikalangan raja-raja mengesyorkan saya mencalonkan diri kerana kerap kali ke Muamalat. Harus diperingatkan, saya ke sana untuk membuat tinjauan, bukan untuk memerintah. Jikalau saya turut ditabalkan dengan Tuanku sekalian, tiadalah pemegang cop mohor. 

Saya akan meneruskan dengan analisis terbaru. Pada tahun 2011, muka-muka baru telah masuk bertanding dan jelas sekali mereka sangat gigih berusaha untuk memenangi takhta. Raja-raja pada tahun sebelumnya, terdapat yang semakin kurang kuasa pemerintahan di Muamalat itu. Disebabkan itu, saya memutuskan senarai baru harus dibuat untuk memastikan pemerintahan di Muamalat berjalan dengan baik dan tidak diabaikan.

Jika hadirin sekalian belum tahu mengenai senarai Raja-Raja Muamalat 2010, di sini saya sediakan pautan untuk melihat senarai tahun lepas. Sila tekan di sini.. Di sini ya, Tuan/Puan.

Baiklah, tanpa membuang masa lagi, saya memperkenalkan Raja-raja Muamalat 2011.


10. Che Abdul Razi





Tahun lepas, beliau menduduki tangga ke-8. Kedudukannya telah menurun kerana lebih banyak melibatkan diri dalam aktiviti memasuk hutan. Mungkin beliau lebih meminati menjadi Raja Hutan. Baru-baru ini, beliau nampak lebih gemar bergaya jambu dalam gambar-gambarnya. Mungkin untuk menunjukkan imej yang lebih elok supaya kontra dengan nama beliau dalam Facebook.


9. Fahmi Amat Pandi


Yang ni pun turun kedudukan. Tahun lepas, beliau meminta sangat supaya dimasukkan ke dalam senarai ini. Disebabkan beliau tidak malu meminta sampai begitu sekali, beliau turun pangkat kerana penghuni-penghuni Muamalat pun rasa beliau tak patut berada di sini. Kesian punya pasal, saya masih kekalkan beliau dalam senarai ini.


8. Fauzi Abdul Halim


Pendatang baru nampaknya. Mungkin raja yang paling gerun rupanya dan muka yang agak gangster, tapi hatinya budiman je. Gentleman sangat. Pernah melalui detik pahit beberapa hari lepas di Muamalat, namun beliau dengan relax merelakan diri melalui upacara bersiram dengan air longkang, dan kini masih lagi menunjukkan dirinya di Muamalat. Hati kering dan tidak gentar. Memang sesuai jadi seorang raja.


7. Ahmad Zhafri Nadzri


Jatuh dengan mendadak dari tangga ke-3 pada tahun lepas hingga ke-7 tahun ini. Menurut beliau, tumpuan terhadap pelajaran menyebabknnya tidak mampu memegang tanggungjawab yang terlalu banyak. Namun, penghuni-penghuni Muamalat berkata lain pula. Mereka tidak berapa minat seseorang mirip Farid Kamil untuk menjadi seorang Raja. Mereka nak Farid Kamil yang sebenar. Haih, banyak kerenah pula mereka ni.


6. Ahmad Nazaren




Pendatang baru lagi. Usaha beliau untuk memasuki kedudukan elit ini nampak berbaloi, tapi beliau tidak bergerak berseorangan. Mesti ada teman rapatnya itu. Tak banyak boleh dikatakan mengenai beliau. Pernah ada sebiji kereta mirip Bumblebee dalam Transformers, tapi sekarang jarang ditemui. Harap-harap ia tidak bertukar menjadi robot dan lari dari tuannya.


5. Noor Naqqiuddin


Yang ni pun turun pangkat sikit. Tahun lepas, beliau sangat giat memerintah bahagiannya di Muamalat. Tahun ini, beliau mula rasa malas sikit. Bukan beliau tak berminat, cuma malas je. Beliau lebih gemar meluangkan masa dengan bidang pengurusan dan hobi memasaknya. Tak lama lagi boleh la mula berniaga.


4. Safarwan Mohd Suhaimi


Satu-satunya raja yang berjaya mengekalkan kedudukannya. Masih lagi rajin memerintah dan berbakti untuk Muamalat. Antara bantuan yang diberi adalah misi menyelamatkan barangan elektronik membuat assignment, atau format laptop dalam bahasa ringkasnya. Tak pasal-pasal nombor telefonnya kerap dihubungi oleh para penghuni Muamalat supaya laptop mereka diselamatkan.


3. Khairul Rijal Amran


Oh, tidak! Raja No.1 pada tahun lepas telah turun pangkat. Beliau juga menyatakan hasratnya untuk kurang bergiat dalam pemerintahan. Lebih gemar meluangkan masa menoreh getah kerana untung dari hasil jualan getah amat tinggi. Apa-apa pun, jasa beliau selama ini tetap akan dihargai oleh penghuni-penghuni Muamalat. Mungkin pada suatu hari, beliau akan menaiki takhta kembali.


2. Fadzli Darmuji


Peningkatan yan mendadak dari beliau yang menduduki tangga ke-9 pada tahun lepas. Peningkatan ini saya sendiri akui kerana kemesraan beliau dengan para penghuni Muamalat. Pernah saya lihat beliau menjamu selera dengan 4 orang biduanita, dan beliau seorang sahaja lelaki. Hebat sekali. Saya pun kerap melihat keretanya berada di Muamalat menunjukkan betapa minatnya beliau untuk menjaga kebajikan Muamalat. Jadi, tahniah patik ucapkan pada Tuan Raja atas usaha Tuan.


1. MOHD NOOR


Dan akhir sekali, individu yang dinanti-nantikan. Raja Muamalat 2011. Mungkin ia menjadi kejutan kepada orang ramai, tapi hakikatnya tiada yang dapat menandingi kehebatannya. Tidak pernah ada kereta lelaki mendapat kelebihan parking kereta dalam tempat parking blok Muamalat, namun keretanya pernah untuk beberapa hari. Saya sendiri terkejut pada ketika itu dengan kewibawaannya. Padahal pendatang baru ni. Tahun lepas tak tersenarai. Tahun ini, beliau berusaha bersama teman baiknya, Nazaren, tapi beliau yang nampak lebih menyerlah, walaupun warna kulitnya mengatakn sebaliknya. Sememangnya seorang raja yang dicari-cari. Lihat pemakaian beliau sahaja sudah boleh tahu.

Dengan ini, patik, sebagai Pemegang Cop Mohor Diraja, menabalkan MOHD NOOR sebagai Raja Muamalat 2011. Daulat Tuanku!


Seperti yang saya telah katakan tadi, ini mungkin tugasan terakhir saya. Selepas ini, andai kata saya jumpa pengganti, semoga beliau menjalankan tugas dengan baik dan adil. Saya mengundurkan diri dari jawatan Pemegang Cop Mohor Diraja Muamalat ini. Sekian, terima kasih kepada hadirin atas kesudian mengimarahkan majlis ini.

Tuesday, March 29, 2011

Bangun Pagi.... Basah

Basah.. Basah.. Basah


Tak payah cakap apa-apa. Aku tahu imej ini yang korang bayangkan sejurus selepas korang baca tajuk entry ni. Maaf la sebab korang tersalah sangka.

Anyway, kisah entry kali ni bukan mengenai aku bangun pagi dari tidur dengan seluar basah kerana kencing malam ataupun kerana terakil baligh untuk kali keberapa entah ataupun kerana berpeluh yang melampau di celah peha aku. Bukan, bukan, bukan.

Pagi tadi, aku terjaga sebentar dari tidur dalam pukul 8.15 pagi. Ni takde kes lain, roommate aku buat bising la ni. Memang betul pun, ada member dia datang nak pinjam barang. Aku dah angin sikit pagi tadi sebab kacau tidur nyaman aku. Tengah sedap mimpi pasal Lisa Surihani, dia boleh potong stim lak. Tapi kemarahan aku tak sampai tahap klimaks sebab terasa angin di sekeliling amat nyaman dan sejuk. Bunyi titisan hujan di luar bilik turut didengari, bagaikan muzik untuk mendodoikan seorang bayi. Aku pun tiba-tiba terasa macam seorang bayi gak. Sambung tidur la, apa lagi..... Zzzzzzzz.....
~
~
~

Sekali lagi, aku terjaga dari tidur. Kali ni, henset aku pula berbunyi dengan nada dering mesej. Nak je campak henset tu ke dinding, tapi bila aku baca SMS tu dan dari siapa yang menghantar, tak jadi la nak campak. (Ehem-ehem). Jadi, aku pun bangkit dari katil, pergi segarkan diri membasuh muka. Masih lagi berhujan di luar. Makin lebat pulak tu. Macam pepatah kata omputeh, ' It's raining cats and dogs '.

Tak masuk akal punya pepatah. Kalau kita kena anjing tu, SAMAK lah!

Masalahnya, sampai ke sekarang ni hujan lagi. Agak-agak kalau semalam aku gali swimmimg pool kat luar tu, dah penuh kot. Dah la sejuk sekarang ni. Aku pakai baju macam duk London dah ni. Kalau tak tahan sangat, aku buat unggun api je kat luar tu. Disebabkan hujan, dan aku pun tak ada payung, terpaksa la beli payung tadi semasa berjalan-jalan. Tak pasal-pasal aku buat aksi filem Hindustan dalam hujan.

Lebih kurang macam ni. Cuma kulit kena gelap sikit.


Dalam kesejukan ni, sama-sama lah kita berdoa semoga hujan ini tidak mencapai tahap yang merbahaya. Tahun lepas pernah banjir, semoga kali ini tidak sampai ke tahap begitu. Tak pasal-pasal dapat cuti dan kuliah pun batal. (Memang la best, tapi agak-agak la. Tengah semangat study ni..)



Okay, jom sambung study dalam sejuk ni.


p/s: Alot Setar dah mula banjir sedikit.

Saturday, March 26, 2011

Dah Berapa Kali Korang Diingatkan?

Bila dah nama tu seorang pelajar, belajar la. Jangan leka sangat dengan keseronokan dunia ni. Jangan nak enjoy sangat. Nanti duit habis, sendiri merana.

Bila dalam kelas tu, bagi la tumpuan. Ingat diri tu dah pandai sangat ke? Kalau kau dah pandai, confirm kau anugerah dekan sepanjang tahun. Dalam kelas tak nak bagi tumpuan, nanti final exam tercirit nak jawab. Study week mula la menggelabah, mula la tercegat nak buka buku. Sepanjang semester, Muka Buku je yang kau tengok. Lu orang fikir sendiri lah ya.

~
~
~
~
~
~
~
~


Okay, rasanya nasihat ni tak perlu korang dengar. Aku pun tengah menulis entry ni dalam kelas. Kesian aku tengok pensyarah ni menyembur air liur kat depan.. (Sambung memberi tumpuan....)

Monday, March 21, 2011

Apa guna ada WebCam?

Aku pasti hampir semua laptop korang mesti ada webcam. Paling kurang pun, ada je webcam tapi tak berfungsi (macam aku punya). Kalau ada laptop yang takde webcam tu, bukan bermaksud laptop tu kuno. Mungkin ia untuk pengguna laptop yang sangsi dengan kewujudan webcam tu boleh bertindak sebagai CCTV, lantas privacy dorang pun terganggu apabila hendak menukar pakaian atau masih berkemban selepas mandi (kalau korang tengok American Pie korang tahu apa aku maksudkan). Jangan salah faham, aku bukan menyeru korang menyalahgunakan webcam tu, especially to those perverts out there (konfem aku tak termasuk).

Jadi, apa kebaikan ada webcam ini? Well, dah nama pun kamera, untuk menangkap gambar la kan. Sebab itu kita sering nampak orang berposing di depan laptop dan teruja melihat gaya sendiri dalam webcam viewer. Takpela, kita bagi peluang untuk mereka berjakun. Selalunya perempuan suka bergambar cara ni, tapi tak mustahil lelaki pun ada gak. Ada je contoh kat bawah ni:

Aku tak kenal ni siapa. Tapi posing dia nampak menarik.

Selain menangkap gambar, webcam boleh berinteraksi secara video. Kalau chatting di Yahoo Messenger atau Skype, nampak lagi seronok sebab boleh buat ekpresi muka dan boleh tengok kawan yang kita chat dengan tu. Disadvantage, kena jaga perlakuan semasa video chatting. Jangan la korang bantai korek hidung dan kawan di sebelah sana terpaksa melihat hasil lombongan korang dalam webcam dia.


Contoh video chatting sambil main game di YM. Cute kan budak tu.

Selain tu, ada la beberapa kebaikan lain korang boleh buat dengan webcam ni. Contohnya, buat la rakaman untuk menasihati orang ramai, bagi public awareness, menyampai mesej berpengajaran, dan gunalah kreativiti masing-masing. Internet ni ramai penggunanya. Jadi, tak mungkin takde orang yang melihat video korang dan terima mesej korang sampaikan. Ada beberapa contoh individu yang membuat kerja sebegini. And they're Malaysians. Berbangga lah wei!

 

 



Ada ramai lagi sebenarnya. Korang cari je. Yang penting, di sebalik lawak yang dorang buat, ada mesej untuk orang ramai dan nasihat untuk orang awam. Jadi, jom ramai-ramai kita buat video bengong macam ni. Semoga orang awam dengar suara kita. (Aku pun masih planning untuk buat video. Cari idea dulu.)

Saturday, March 19, 2011

Hebat ke Dorang Ni?

Manusia memang ada perasaan ingin mencuba yang tinggi. Rasa macam tak seronok kalau tak mencuba benda baru atau tidak mencari pengalaman. Mungkin kemahiran baru dapat dibina dalam diri, dan pengalaman tu akan memberi kelebihan untuk masa depan.

Sama la macam budak 3 ekor ni. Dari mana entah terwujudnya idea untuk buat servis fotografi, tiba-tiba dorang dah mulakan perkhidmatan. Dah ada beberapa event yang dorang jadi jurugambar, khususnya majlis perkahwinan dan pertunangan. Dorang juga ada membuat sesi fotografi alam semulajadi dengan menangkap gambar beberapa ekor monyet bergembira pada musim luruh di Sintok (ya, Sintok ada musim luruh) sebab seronok tengok bunga berguguran.

Jadi, korang tentukan sendiri dorang ni hebat ke tak. Maklumlah, pengalaman pertama menjadi event photographer ni, mungkin ada kekurangn ataupun kesilapan lagi dalam hasil produk dorang. Kalau tanya penulis blog ni, dia berpuas hati dengan hasil dorang. ( Ehem2, nanti aku tuntut komisyen dari dorang. Mahal kot nak memuji sekarang ni. )

Ikut link ini kalau nak tengok blog dorang dan usyar gambar-gambar yang dorang tangkap. Tekan di sini. Di sini ! DI SINI !!!!

Logo dorang. Tapi aku macam kenal je slogan dorang tu. Dari mana ek?

Friday, March 18, 2011

The Final Frontier

Waaa.. Oooo.. Wow!! Macam jakun lak bila aku buka balik blog sendiri ni. Al-maklumlah, dah sebulan aku tak update. Bukan sengaja, tapi aku agak sibuk sekarang ni. Anak-anak kat rumah tu aku kena jaga, makanan dalam rumah pun aku kena beli. Tu belum lagi kena cari duit untuk bil elektrik, air, Astro, langganan majalah Mangga dan Playboy, duit nafkah lagi.


Eh, bila masa pula aku kahwin?
-
-
-
-


Okay, tadi aku berangan sekejap. Kesibukan yang melanda aku sekarang ni kerana aku seorang pelajar semester terakhir dalam universiti. Bila dah nak habis belajar ni, faham-faham la keadaannya. Assignment adalah teman baik, buku adalah pegangan hidup, nota adalah pembantu peribadi, dan exam pula adalah hakim kau. Tu belum termasuk pen, kertas, stapler, pembaris, kalkulator, dan cotton bud (untuk mengorek telinga time tengah study) yang menjadi pekerja am untuk kau. Meja aku pun tak pernah bersih sejak beberapa minggu ni. Tak percaya, tengok la sendiri.

Kain tergantung tu aku guna untuk padam papan putih

Haa. Dahsyat kan? Tapi aku tak kisah la. Bak kata pepatah omputeh, ' A clean desk is the sign of a sick mind '. Maksudnya, minda aku sihat la ni sebab meja bersepah. Kalau korang tak percaya, korang tanya Garfield.

Aku yakin Garfiled mempunyai minda yang sihat macam aku.

Tapi di sebalik kesibukan dalam pembelajaran ilmu ini, kena la cari pengalaman dan melibatkan diri dalam aktiviti. Bukan untuk berseronok saja, tapi pengalaman berkerja dalam satu pasukan projek ataupun organisasi boleh membantu korang bila nak kerja dalam syarikat besar selepas graduasi nanti. Kalau setakat kerja dalam kedai membuat kek bahulu tu lain cerita la, kau cuma kena tahu cara-cara menggunakan ketuhar api.

Satu lagi sebab ialah kau akan rasa mempunyai tanggungjawab, dan tanggungjawab itu yang akan memotivasi anda untuk menjalankan tugas. Tu belum bila dah kahwin nanti, lagi banyak tanggungjawab kau. Kau juga kena biasakan diri berada dalam satu organisasi sebab suasananya boleh buat kau tension. Kalau kau jenis tak biasa dengan ketegangan (maksud aku bila membuat kerja, bukan bila bangun dari tidur), kau akan cepat mengalah dan kau juga yang akan merasa kerugian. Kuatkan la semangat, dan tegarkan hati tu.

Lastly, berseronok la sepuas-puasnya sebelum kau tangisi pemergian kau dari instisusi ini. Kau ada kawan-kawan, luanglah masa sebanyak mungkin dengan dorang kerana di sini dorang la adik-beradik kau, satu-satunya keluarga yang kau ada bila berjauhan dengan keluarga induk masing-masing. Rasa-rasa macam dunia ni terlalu besar untuk kau jelajahi berseorangan, jelajah la beramai-ramai dengan kawan-kawan. Kau takkan rasa dunia ini terlalu besar, dan apa yang mustahil bagi kau akan menjadi kepastian.  

The world has no limits when you're with your buddies.

* Quote buatan sendiri.

Jadi, kepada sahabat-sahabat yang kini menjalani semester terakhir, semoga berjaya aku ucapkan, dan ingatlah perjuangan itu tak akan terhenti selagi kita belum berhenti bernafas.  Maksud aku, selepas graduasi nanti, kita masih lagi ada perjuangan. Sebelum kita ke dunia kerjaya tu nanti, persiapkan la diri dengan kekuatan dalaman dan kemahiran luaran. Bagi mereka yang belum dalam semester terakhir, teruskan perjuangan. Jangan mengalah dengan cepat, dan jangan biarkan diri leka tanpa kesedaran.

This may be our Final Frontier, but it may not be our final moments in life.

*Bagi mereka yang nak tahu apa Final Frontier tu, tengok menatang bawah ni.

Khas untuk peminat Maiden di luar sana. Dapatkan album terakhir mereka di pasaran, atau download saja kalau tak mampu. :D

Saturday, February 19, 2011

Marilah Mari, Kita Mengundi

Suasana pilihanraya kampus semakin hangat terasa di kebanyakan universiti tempatan. Kalau tengok dalam Mukabuku, kebanyakan status dan gambar-gambar yang disiarkan berkaitan dengan pilihanraya. Gambar calon-calon yang bakal bertanding disebarkan untuk memberi pendedahan kepada orang ramai supaya mereka mendapat sokongan dan undian semasa pemilihan nanti. Ada calon-calon yang memang kita kenali potensi mereka untuk memimpin, ada yang sekadar mencuba nasib dan akan berikan yang terbaik, ada yang secara terpaksa dicalonkan.

Dalam apa jenis pilihanraya pun, baik dalam kampus ataupun peringkat kebangsaan, sudah pasti berlaku senario yang tidak sedap mata memandang. Parti A membuat propganda sebgini tentang Parti B, dan Parti B pula membuat propaganda lain tentang Parti A. Penyokong saling mengutuk, mencaci,  membuat dajal, dan memalukan parti lawan untuk melemahkan lagi sokongan terhadap parti itu. Mungkin bagi mereka, cara itu menunjukkan mereka parti yang kuat, tapi mereka tidak sedar itu lagi menunjukkan mereka lemah. Seperti satu perlawanan tinju, adakah Peninju A dikira pencabar yang lebih kuat jika sebelum perlawanan bermula, dia telah menipu Peninju B dengan mempelawanya minum air berisi julap, lalu Peninju B tidak dapat berlawan dengan kekuatan sepenuhnya kerana menahan sakit perut yang melampau? Jelas sekali Peninju A yang takut kalah, bukan?

Apa-apa hal pun, pilihan terletak di tangan pelajar-pelajar yang akan mengundi. Dan harus diingatkan bahawa kita pilihan kita akan menentukan masa depan institusi kita. Pilihlah calon yang kita yakin mampu membawa cabaran ini dan memperjuangkan keadilan dan hak pelajar. Kalau silap pilih, jangan salahkan orang lain jika masa depan institusi kita berkucar-kacir. Harapan anda untuk melihat perkembangan baik dalam hidup sebagai seorang pelajar juga akan hancur. Dan peringatan kepada mereka yang bertanding, janganlah anda memikirkan jawatan itu untuk dimegah dan berlagak dengan. Anda ada tanggungjawab, laksanakannya dengan baik. Pelajar memilih anda kerana kepercayaan mereka terhadap kamu, janganlah kamu hampakan mereka. Jika anda di tempat mereka, kamu juga akan terasa begitu, bukan?

Jadi, selamat bertanding kepada semua calon. Dan selamat mengundi kepada semua pelajar. Masa depan terletak di tangan anda yang akan memangkah X.

Ingat! Ini bukan cara memangkah yang betul.


P/S : Universiti aku takde calon yang cun pun. Ni yang buat aku malas nak mengundi. Hahaha.

Sunday, February 13, 2011

Valentine's Special : Valentino vs. Muhammad

(Tajuk ini bukanlah tajuk sukan yang mungkin anda fikirkan pelumba superbike, Valentino Rossi, akan berlawan dengan legenda sukan tinju, Muhammad Ali, dalam satu perlawanan ping-pong.)


Hari ini, semua yang berkaitan dengan Valentine bermain di fikiran aku. Sebuah band heavy metal yang aku layan bernama Bullet For My Valentine. Sebuah lagu dari Good Charlotte berjudul My Bloody Valentine yang aku suka dengar. Sebuah filem yang mempunyai tajuk sama dengan lagu tadi yang dilakonkan oleh Jensen Ackles. Tajuk itu juga adalah salah satu episod dalam siri Supernatural yang juga dilakonkan oleh Jensen Ackles.


Jadi kesimpulannya, Jensen Ackles adalah Valentine aku. ( Merah padam muka aku mengungkapkan ini..)

~
~
~
~
(menukar pakaian kepada jubah putih serta serban)


Sejarah hari Valentine's ini bermula dengan pengorbanan seorang paderi Kristian yang bernama Saint Valentine (atau Valentino dalam bahasa Itali). Kaitannya paderi ini dengan kasih sayang kerana dahulu semasa zaman pemerintahan Empayar Rom, secara rahsia, beliau telah menjalani upacara perkahwinan untuk ramai lelaki bujang yang sangap ingin merasakan cinta seorang isteri. 

Ketika itu, undang-undang kerajaan memerintahkan semua lelaki muda kekal bujang untuk diserapkan ke dalam tentera kerana mereka mendapati lelaki bujang lebih committed dengan ketenteraan dan lebih berani dari lelaki berkahwin. Disebabkan itu, Saint Valentine dikenali sebagai paderi yang mempercayai kuasa cinta. (Sound's kinda gay...). Perbuatan khianat ini telah menyebabkan dia mati dihukum.


Seeloknya, kita sebagai Muslimin dan Muslimat tidak perlu menyambut hari ini kerana ia mempunyai sejarah yang berkaitan dengan orang Kristian dahulu. Biarlah mereka berbangga dengan idola kasih sayang dan cinta mereka itu.. Kita pun ada juga idola kasih sayang dan cinta yang tiada tandingannya. Namanya Muhammad S.A.W., dan beliau dilahirkan pada 12 Rabiulawal, Tahun Gajah. 

Kalau nak dibandingkan dengan Valentino tadi, kasih sayang beliau mengalahkan sesiapa sahaja di pelusuk bumi ini. Baik kasih sayangnya kepada isteri-isterinya, kepada sahabat-sahabat, kepada saudara-saudaran walaupun ramai yang menentangnya, semua pengikutnya yang beliau telah menyampaikan ajaran Ilahi, dan seluruh umatnya. Jika anda singkap kembali detik kematian Rasulullah S.A.W., siapakah nama yang disebut-sebutnya tatkala malaikat Izrail mencabut nyawanya perlahan-lahan?


" Ummati! Ummati! Ummati! "

Beliau merujuk kepada umat Islam yang mengikutinya. Ia termasuk sekali dengan kita kerana kita juga mengikuti ajarannya. Dan secara tak langsung, kita juga disayangi oleh beliau, begitu juga dengan generasi umat Islam yang akan datang. Walaupun kita mungkin tidak mengenalinya, dan mungkin sukar untuk menjelmakan perasann sayang terhadapnya, beliau tetap menyayangi kita. Tidakkah besar kuasa cinta dan kasih sayangnya? Saint Valentine, we laugh at you.

Jadi, bersempena dengan hari keputeraan Muhammad S.A.W. pada esok hari, sama-samalah kita menyambut idola kasih sayang terunggul ini. Insan yang tercinta, dan yang paling menyintai.


Sollallah Alaa Muhammad, Sollallah Alaihi Wa Sallam.

Wednesday, February 9, 2011

Manusia Memang Senang Dipengaruhi

Sebagai manusia, kita memang akan terasa cemburu dengan kelebihan yang orang lain ada.

Apa yang kurang pada kita, kita cuba lebihkan.

Apa yang orang lain ada, kita cuba dapatkan juga.

Apa yang lebih menampilkan pada orang lain, kita pun ingin lebih menampilkan diri.

Memang begitulah manusia. Senang dipengaruhi orang lain.

...
..
..
...
..

Contoh terbaiknya aku ni la. Baru je lepas buat Twitter.

Bukan sebab apa. Trend kan. Orang lain buat, kita pun sibuk nak buat.

Friendster ada, tapi kenapa takde orang nak promote? Haih. 
(Aku nak gelakkan orang yang masih guna Friendster. Gila kesian korang.)


Biarlah. Aku peduli apa. Yang penting korang dah baca ni, follow lah aku ya. Jom Twitter ramai-ramai!

Ikon dia lagi comel dari Facebook.


Ini link profile aku. Klik di sini. Di Sini. DI SINI!!!

Tuesday, February 8, 2011

Rawatan Resdung

Berikutan pengalaman yang aku baru saja alami petang tadi, aku tujukan post kali ni kepada semua insan istimewa yang sama macam aku di luar sana. Ya, kita memang istimewa, kawan-kawan. Sebab kita ada resdung. Orang lain mana ada. 'Boo!' sama mereka!

Baiklah. Sebelum ini aku pernah menceritakan betapa seksanya hidup seharian aku bila ada resdung ni. Agak menyayat hati, dan mungkin korang akan bersimpati dengan aku. Kalau korang belum baca lagi, boleh ikuti kisah tragis ini melalui link ini. Klik di sini. DI SINI, YA.

Jadi, disebabkan tak tahan bangun setiap pagi dan mencapai tisu dahulu (sebab selalunya orang akan capai telefon bimbit dulu), mak aku cadangkan aku mencuba rawatan resdung di Permata Hijrah yang terletak di Lot Kedai Seksyen 8, berseberangan dengan PKNS Bangi (di mana lagi kalau bukan bandar serba moden ini ). Ayah aku pun pernah cuba rawatan di situ, dan dia juga meyakinkan aku memandangkan dia pun jarang selsema sekarang ni.

Logo syarikat ini. Pastikan produk mereka yang asli, bukan tiruan.


Petang tadi aku sampai di pusat rawatan Permata Hijrah tu. Tak ada gaya macam pusat rawatan yang canggih pun. Masuk-masuk entrance tu, ada kaunter hadapan, ruangan beristirehat siap dengan Astro, dan 2 bilik rawatan di belakang. Aku pun daftarkan nama di kaunter, guna nama Jordy Shah (akak di kaunter tu teruja je tengok nama yang cool ni). Selepas mendaftarkan diri, dia membawa aku ke salah satu bilik rawatan di belakang. Dalam bilik tu ada 2 orang budak yang sedang menjalani rawatan resdung itu. Tapi keadaan dorang macam ni:

Sampai kering hidung dorang tu menghembus hingus. Macam tu la keadaan aku tadi.

Aku merasa geli sikit pada awalnya. Tapi bila difikirkan balik, hingus aku sendiri kan yang nak dibuang. Apa ada hal. Bila masa untuk aku dirawat, aku pun duduk di kerusi comel tu. Mula-mula, brader tu nak masukkan sejenis serbuk herba ke dalam hidung aku. Dia suruh aku sedut melalui hidung. Macam orang hisap cocaine pula gayanya.

Ini gaya hidup yang tak betul. Jangan ikuti ya. Demonstrasi je ni.

Dah sedut tu, aku tunggu saja untuk apa-apa kesan ke atas badan aku. Mana tahu badan aku akan bergetar
macam penagih ke, lidah aku akan terjulur keluar macam orang kena santau ke. Selepas seminit, aku mula rasa gatal di hidung. Dan, seterusnya, aku bersin berterusan sambil hingus mengalir keluar dari hidung aku. Hidung aku pun mula rasa panas dan pedih, hingus pun banyak gila keluar. Dalam 10 minit jugak la aku tertunduk menghembus hingus ke dalam tong sampah tu. 

Selepas tu, macam-macam lagi ubat yang disumbat kedalam hidung aku, dan berterusan juga hingus aku dihembus keluar. Boleh habis segulung tisu tandas yang disediakan untuk aku tu. Dalam 40 minit juga aku duduk dalam bilik tu. Sebelum rawatan berakhir, dia menyapu ubat mentholatum untuk memudahkan pernafasan aku. Sambil itu, dia buat rawatan mata untuk aku. Dia bagi aku pakai spec 3D ni yang mengurut kepala dan urat-urat penglihatan. Style giler. Aku tengok brader tu bergerak pun dalam 3D. Haha. (Memang la, bongok. Dia berada depan mata kau je.).

Boleh guna untuk wayang 3D juga. Miliki spec 3D persendirian sekarang! 

Dah selesai semua rawatan, aku pun pergi ke kaunter untuk membuat bayaran. Aku diberi pilihan sama ada nak beli ubat atu tak, tapi aku tak nak sebab ubat ayak aku dah ada kat rumah. So, aku bayar untuk rawatan. RM 50 harganya. Pergh! Apa yang mahal sangat? Tisu tu ke? 

Apa-apa hal pun, aku berasa lega sedikit sekarang sebab pernafasan aku terasa lebih lancar. Walaupun aku masih berhingus sekarang ni sambil menaip entri ni, tapi InshaAllah esok pagi lega sedikit hidung ni. Kepada mereka yang menghadapi resdung juga, cubalah rawatan ini. Ia lebih berkesan dari rawatan menggunakan asap yang lebih popular itu. Sayangilah hidung anda, dan anda mampu jimatkan perbelanjaan anda untuk tisu. Hehe.

Monday, February 7, 2011

Apa Kurangnya Orang Kita?

Aku rasa aku memang malas sedikit nak update blog ni. Selalu kebuntuan idea dan tak cukup masa untuk diluangkan dengan blog. Kesian pula blog ni diabaikan. Kalau blog ni awek aku, confirm aku dah kena campak dengan pinggan mangkuk sekarang ni.

Okay. Aku kembali dengan topik yang tidak berapa besar lagi kerana kesahihannya belum dipastikan lagi. Ini pun mungkin gosip di kalangan wartawan ruangan selebriti dalam surat khabar. Mungkin ada yang dah terbaca pasal ni. Jawatan Pengetua Akademi Fantasia tahun 2011 ini akan diberi kepada orang Indon, Ahmad Dhani.

Kenapa kau yang kena pilih? Aku ni tak cukup baik ke? 

Aku bukan peminat rancangan realiti ni pun, tapi sebab tengok pemilihan individu yang bakal mengerusi jawatan itu dan mendidik bakat-bakat baru seni tempatan (walaupun tak semuanya berbakat pun), macam tak ada artis tempatan lain je untuk jawatan tu. Ramai lagi kot lagenda tempatan yang layak, apahal nak guna khidmat artis negara jiran pula?

Aku dah menyampah la tengok media negara jiran membanjiri kaca skrin televisyen dan corong radio kita. Macam tak cukup bagus je hasil seni anak tempatan kita. Sebab tu aku respect dengan usaha beberapa pihak yang masih memperjuangkan seni tanah air kita macam Xfm yang hanya memainkan lagu buatan tempatan. Astro pulak memanjang ada sinetron dan drama-drama Indon, padahal kita tahu banyak merepek je drama dorang. Halimah Jongang lagi berkualiti daripada komedi/drama dorang. (Padahal aku tak tengok gak Halimah Jongang.)

Sebenarnya, kita patut lebih berbangga dengan kemampuan diri kita dan tidak terlalu berharap dengan kebolehan orang lain. Tengok saja bukti kemampuan kita. Malaysia kalahkan Indonesia dalam final Piala AFF. Malaysia dah ada angkasawan pertama sampai ke angkasa. Kita ada kereta tempatan yang sebiji macam Mitsubishi Lancer. Indonesia tak ada semua tu. Yang boleh dipuji dengan produk mereka antaranya Ayam Penyet Wong Solo (terletak di Seksyen 9, Bangi) dan Mee Sedap (memang sedap mee instant ni).

Ayam penyet; pedas gila sambal dia


Jadi, aku berharap Astro memikirkan hal ini kerana keuntungan mereka bergantung sepenuhnya dengan undian penonton. Jika perasaan tidak puas hati ini berterusan di kalangan peminat, ada kemungkinan rancangan ini akan diboikot. Aku nasihatkan mereka fikirkan maruah seni tanah air kita sebab kita tak mahu ia dipandang rendah. Hidup Malaysia!

Amy Search: " Biar la aku jadi pengetua pulak. Boleh aku 'basuh' bebudak AF tu "

Tak apalah, Amy. Kau basuh je dulu anak kau tu. Hehe.