Wednesday, October 3, 2012

Tiada Lagi Balak


Hadoi.. Ni la masalahnya kalau ada Auto-Correct dalam Bahasa Melayu. Lain yang aku nak tulis, lain pulak yang muncul di paparan skrin. Spoil betul la!

Untuk pengetahuan semua, disebabkan Auto Korek yang baghal tadi, tajuk post ini sebenarnya bukan nak cerita pasal "Balak", tetapi BALLACK.

Tajuk sebenar: TIADA LAGI BALLACK


Der Capitano

Okay, cukup la memaki hamun auto korek tadi. Kita sambung cerita.

So, apa ceritanya mengenai Ballack ni? Pada hari ni, 3 Oktober 2012, Michael Ballack (sebutan Mikhael Balak) mengumumkan persaraannya dari arena Bola Sepak. Kerjaya selama 17 tahun dalam hidupnya sudah berakhir dan mendapat reaksi mengejut dari penyokong-penyokong dan rakan-rakannya.

Ballack, yang pernah beraksi bersama kelab gergasi Jerman: Bayern Munich, dan juga kelab haru biru Chelsea, memutuskan untuk menggantung boot bola pada usia 36 tahun semasa masih bersama kelab yang beliau memulakan kerjayanya, Bayer Leverkusen.

Jadi, kenapa aku nak tulis pasal Ballack? Aku peminat Chelsea ke? (No way. Chelsea? Pfftt..)

Aku penyokong Bayern Munich ke? (Aku suka Bayern. Tapi takdela peminat nombor 1).

Aku ni orang Jerman ke? (Keberangkalian aku seorang Jerman adalah 35/100, tapi hakikatnya aku 100/100 Orang Melayu).

Sebenarnya, Ballack satu-satunya sebab aku mengikuti World Cup 2006 di Jerman dulu. Pada masa tu, aku bukan seorang "kaki bola" macam sekarang sebab duduk asrama, aku jarang dapat peluang tengok bola. Aku tau nama pemain beberapa orang je, dan tak mengikuti mana-mana kelab bola sepak pun sebelum World Cup 2006. Tapi disebabkan tak nak dilabel seorang yang tak cool kerana tak mengikuti World Cup, aku pilih untuk menyokong Jerman. Sebab aku terbaca info pasukan Jerman dalam surat khabar sebelum mulanya World Cup masa tu. Dan masa dia cerita pasal Ballack dan pencapaiannya, aku terus nampak Ballack dan Germany boleh pergi jauh dalam temasya tu, lagi-lagi dorang tuan rumah.

Sepanjang World Cup 2006, aku ikuti kebanyakan perlawanan (yela, nak mula berjinak dengan dunia bola sepak ni) dan sentiasa meletak harapan untuk Jerman. Dan sememangnya, Jerman maju sehingga ke Separuh Akhir. Namun, Jerman kalah dengan sebuah negara yang terkenal dengan pembuat pizza, spaghetti, ferrari dan isyarat tangan mencarut. (Sila rujuk gambar bawah)

Orang Itali: Watdafak?!
Orang India: Dey, mau makan ka?
Jerman kalah, Ballack tidak dapat menjulang piala di negara sendiri, dan World Cup 2006 pun berakhir. Kalau diikutkan, aku sepatutnya tak payah ikut lagi dunia bola sepak ni sebab temasya dah habis. Tapi aku terus follow, ambik tau pasal berita, dan mula meminati sukan ni. Dan sejak itu, aku tak pernah menoleh belakang.

So, Michael Ballack, walaupun kau bersara, kau tetap mempunyai penyokong-penyokong setia dan mengenali kewibawaan kau. Kau sebagai Capitano contoh, pemain yang bersemangat, dan kerjaya penuh peristiwa, aku berterima kasih sebab kau menjadi titik permulaan aku mengenali Sukan Nombor Satu Dunia ni.

Dankerschen, Herr Ballack!

Jadi, sekian saja kisah mengenai Ballack dan aku. Semoga Ballack bersara dengan bahagia dan teruskan hidup. Mungkin dia boleh cuba kerjaya lain seperti modelling atau berlakon. Dia ada rupa gak, hensem gak, macam Matt Damon. Betul tak?

Ballack: "Really? You think I can make it to Hollywood? Huhu . "

Matt Damon: " Are you out of your mind, Jordy? He looks nothing like me!"

No comments:

Post a Comment